Budak Roentgen

Selasa, 20 Disember 2011

Radiasi atau Sinaran? Part 3

Hari ini  rasa susah nak menulis..idea banyak tapi semuanya tersumbat..tak boleh keluar..Okies..abaikan perasaan itu..ermm.. Advisor BR cuba sambung lagi info berkenaan radiasi mengion...

Dalam Part 1 kita dah kenal pasal jenis-jenis radiasi..
Dalam Part 2 rasanya kita dah tahu asal usul radiasi mengion

Part 3 pula Advisor BR nak bagitau mengenai macam mana radiasi mengion X-Ray terhasil..untuk radiasi mengion seperti Alpha, Beta, Neutron dan Gamma ray kita kira cerita nanti okey..

  • Penghasilan X-Ray bermula apabila tiub X-Ray pada bahagian katod (Negatif -) mengalami proses pengionan terma (Thermionic)
  • Masa proses pengionan terma, elektron  pada bahagian katod (Negatif-) akan melompat keluar terbang menuju ke bahagian anod (Positif +)
  • Apabila eletron yang terbang itu sampe pada bahagian anod (Positif +) maka elektron terbang itu akan berlanggar dengan atom atom yang terdapat pada bahagian anod (Positf +)
  • Pada masa pelanggaran itu, antara interaksi yg berlaku adalah pengionan elektron pada bahagian anod (Positif +) oleh elektron terbang dari bahagian Katod (Negatif -)
  • Hasil pengionan itu la terhasilnya Sinar-X..Ringkas bukan proses terhasilnya Sinar-X..hehe.

-animasi penghasilan Sinar-X apabila elektron terbang berinteraksi dengan elektron pada atom yang dilanggar--tiub Sinar-X dalam simpanan Advisor BR utk dibuat tangkal-


-Advisor BR-®Tiada ulasan: