Budak Roentgen

Sabtu, 17 Disember 2011

Berita BR: Marjerin atau Mentega ??


Berita BR: Marjerin atau Mentega? Mana satu pilihan hati...Pagi jumaat semalam Advisor BR buka email office dan terbaca sesuatu yang menarik untuk dikongsi...walaupun tak ada kaitan dengan isu keselamatan radiasi..tapi ia agak menarik untuk ditilik secara mendalam lagi....tajuk dia adalah berkaitan dengan keselamatan makanan …

Email itu difowardkan oleh seorang pakar perubatan..tapi penulis asal masih Anonymous (dia kata pernah bekerja dengan kilang Unilevers Premier Margarine UK sebagai management trainee selama 1 tahun dan di Sri Lanka Managing Margarine Manufacture)

Isu itu berkaitan dengan  Marjerin  dan Mentega

okies Advisor BR akan tempelkan beberapa point yg boleh dijadikan panduan..kalau rasa tak percaya sila buat kajian selanjutnya yer..khususnya untuk yang ada ilmu dalam bidang Kimia. Advisor BR pun tak boleh ulas banyak..sebab bukan kemahiran Adviror BR. -bekas marjerin terawal di Tanah Melaya-


e-mel asal dalam bahasa orang putih Advisor BR translate ke Bahasa Melayu dan disantaikan agar mudah orang kebanyakan paham..petikan email seperti dibawah..


Marjerin asalnya dibuat sebagai bahan untuk menggemokkan ayam ayam turkey. Warnanya putih dan bukannya kuning seperti yg kita tengok sekarang nie..warna kuning tu baru ditambah bagi meningkatkan selera manusia nak makan. Apabila banyak ayam Turkey Bermarjerin mati tiba-tiba, maka para pelabur pun menuntut pampasan.Jadi mereka pun menyiasat apa punca menyebabkan berlakunya peristiwa Holoscaust Ayam Turkey itu..

 
 -ayam turkey bermajerin yg enak dimamam- Tq google :)

Nah maka ketemulah mereka akan jawapannya...


Marjerin dan Mentega mempunyai amaun kalori yg hampir sama

Mentega ada 8 gram lemak tepu berbanding 5 gram untuk marjerinBerdasarkan kajian Harvard Medical Study, makan marjerin boleh meningkatkan penyakit jantung kpd wanita sebanyak 53 peratus bagi amaun yg sama dengan mentega..Makan mentega boleh membantu meningkatkan penyerapan kebanyakan nutrient dalam makanan lain oleh badan..Mentega ada banyak benefit nutrisi semulajadi manakala marjerin ada beberapa sahaja..itupun ditambah secara buatan.Rasa mentega sudah pastinya lebih sedap daripada marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan yg ditambah dengannyaMentega sudah digunakan sejak ribuan tahun..manakala marjerin baru digunakan kurang dari seratus tahun.Marjerin mempunyai asid lemak Trans yang tinggi..ini amat membantu meningkatkan risiko mendapat penyakit jantung sebanyak 3 kali gandaMarjerin boleh meningkatkan Jumlah Kolestrol dan LDL (kolestrol jahat) dan menurunkan HDL (kolestrol baik) yang diperlukan badan.Marjerin boleh meningkatkan risiko kanser sebanyak 5 kaliMarjerin boleh menurunkan kualiti susu ibuMarjerin boleh mengurangkan tindak balas imun dalam badan (senang kena penyakit)


Marjerin mengurangkan tindak balas insulin..(porakperandakan kawalan gula dalam darah)Marjerin hanya satu molekul kurang untuk menjadi PLASTIK dan berkongsi 27 bahan asas dengan CAT. Ini kerana pembuatan marjerin menggunakan kaedah penghidrogenan (menambah Hidrogen untuk menukar stuktur kimia sesuatu bahan)Satu ujikaji ringkas ini boleh dibuat dirumah. Buka satu bekas marjerin di kawasan terbuka dalam beberapa hari..hasil tersebut mungkin boleh dilihat:Tiada lalat ataupun langau yang akan lepak pada marjerin.

Fizikalnya tidak berubah menjadi cair dan keluarkan bau seperti mana kalau kita letakkan mentega di tempat yang terbukaini kerana struktur kimia marjerin hampir menyamai plastik dan tiada nilai nutrisi semulajadi padanya..maka lalat pun tak jumpa sumber makanan kat situ..mungkin mikroorganisma pun tak dapat hidup kerana tiada tempat untuk mereka membiak dalamnya. 

tamat sedutan dari emel.

-walaupun berkarat tak semestinya berkulat-

So harap apa yang dikongsi tidak disalah tafsirkan oelh oleh pembaca..apa yang terbaik kita buat amalan..yang kurang baik kita jadikan pedoman...

-ini sejenis Butter yg x boleh dimamah tapi lemak didengar-

Tapi Advisor BR memang dah lama tak makan Marjerin nie..sebab Advisor BR makan Sekaya...makanan asal tanah Malaya..

-Advisor BR-®

1 ulasan:

Koding berkata...

Aku suka butterfinger, sedap, lemak merdu... Dan yang penting ianya HANDAL...