Budak Roentgen

Ahad, 17 Julai 2011

Fear of Radiation???? Trust me.. You NOT!!!!

People don`t know about radiation. And there`s so much radioactive material being transported each day.~ John Bush

Sana-sini orang asyik cakap pasal radiasi. Radiasi bahaya, radiasi boleh sebabkan cancer, radiasi boleh sebabkan keguguran, kecacatan pada bayi, leukimia dan lain-lain. Cakap pasal radiasi je semua orang terus akan fikir pasal kesan-kesan seperti ini dan otak terus tafsirkan bahawasanya radiasi ini tidak baik dan sentiasa negatif. Ya, persepsi diri sendiri boleh mempengaruhi otak.

Tapi tau ke semua orang apa maksud sebenar radiasi ?? Semua orang pandai cakap pasal nuklear. Nuklear tu apa? Radiasi kan?  Ye.. semua orang tau. Semua orang pandai cakap pasal x-ray. X-Ray boleh tembus badan, boleh nampak tulang, boleh tau pasal penyakit, tapi bukan ubat penyakit. Semua orang tau? Ya..semua orang tau. Mesti semua orang tau. 


Cakap pasal radiasi bahaya, semua orang pon tau. Tapi betul ke semua orang tau bahawasanya telefon bimbit yang mereka gunakan setiap hari itu radiasi? Mikrowave yang digunakan di dapur setiap rumah itu radiasi? Sinaran matahari itu radiasi?  Lampu yang digunakan di rumah mereka itu radiasi? Radio itu radiasi?
Boleh dikatakan, setiap apa yang berada di sekeliling kita ni radiasi. Sedangkan makanan yang kita ambil mengandungi radiasi. Dan yang paling penting, badan kita sendiri mengandung radiasi. Jadi, takut ke kita pada radiasi?? TIDAK!! bukan?Hanya 15 % daripada radiasi yang berada di sekeliling kita yang disumbangkan oleh sektor perubatan seperti x-ray dan perubatan nuklear. Majoriti?? 

3 ulasan:

lilypelangi berkata...

thanx for the info :D

Shalina Samsudin berkata...

betul ! actually tak de benda yg selamat dah sebenarnye..ecece,..hehe :)

Aishah Jahirah(cik aisha) berkata...

kita dikelilingi radiasi xpa disedari....xleh elak 100%..;)